Na digitalizáciu kina samospráva zatiaľ dostatok zdrojov nenašla

02.05.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 2. mája (TASR) - Digitalizácia mestského kina vo Vranove nad Topľou, ktorá by umožnila sledovanie filmových titulov aj v 3D formáte, sa presúva oproti pôvodným plánom na neskoršie obdobie. Mesto zatiaľ vo svojej pokladnici dostatok zdrojov na realizáciu tohto projektu nenašlo.
Kinosálu vo Vranove nad Topľou, ktorá sa nachádza v priestoroch Mestského domu kultúry (MsDK), je potrebné vybaviť novou premietacou technológiou vzhľadom na pripravované ukončenie distribúcie filmových titulov na klasických celuloidových pásoch. Po skúsenostiach z ostatných miest, sa náklady na digitalizáciu kina pohybujú na úrovni približne 150.000 eur.
Digitalizáciu vranovskej kinosály podporil vlani schválenou dotáciou vo výške 32.500 eur Audiovizuálny fond. Na ďalších nákladoch projektu sa mala následne v roku 2012 podieľať samospráva. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva.
Podľa slov riaditeľa MsDK Alfonza Kobielskeho bolo pôvodným zámerom mesta zrealizovať spomínanú digitalizáciu do jesene tohto roka, "aby sme všetko vyúčtovali a neprišli o získanú dotáciu," poznamenal pre TASR. Zároveň dodal, že pri zostavovaní tohtoročného rozpočtu domu kultúry rátali s príjmami z digitálneho kina už od augusta 2012. Inštaláciu nových premietacích zariadení chceli zrealizovať najneskôr v júni, respektíve v júli po ukončení verejnej súťaže, do ktorej by sa mohli zapojiť so svojou ponukou dodávatelia digitálnych technológií.
Ako informoval vranovský primátor Ján Ragan, čiastku získanú z Audiovizuálneho fondu je potrebné za účelom modernizácie kina dofinancovať z rozpočtu mesta o ďalších približne 102.000 eur. Tieto finančné prostriedky však v mestskej pokladnici momentálne chýbajú.
"Predpokladáme, že v priebehu roka navrhneme odpredaj niektorých nepotrebných nehnuteľností pre mesto a nájdeme zdroje. Rokujeme aj s Audiovizuálnym fondom, aby nám v prípade, že sa nám nepodarí získať peniaze na digitalizáciu v tomto roku, predĺžili čerpanie schválenej dotácie v roku nasledujúcom," uzavrel Ragan.
 

Vyberte región